Blaundos Antik Kenti’nde Yapılan Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Uşak Müzesi Müdürlüğü liderliğinde yürütülen kazı çalışmaları, Büyük İskender’in Anadolu seferi sırasında buraya yerleşen Makedonya askerlerinin kullandığı Blaundos Antik Kenti’nde 2018 yılında başladı ve bu yıl da sürüyor.
Antik kent, “Garnizon Kenti” olarak biliniyor ve doğal bir kaleyı anımsatan derin Ulubey Kanyonu tarafından çevrilmiş durumda, tek giriş noktası bulunuyor.
Haziran ayında başlayan kazı çalışmalarında, 2 bin yıllık tanrıça Demeter tapınağı ile kent girişindeki anıtsal mezar bölgesinde araştırmalar yapıldı.
Mermer Yazıt ve Sütunlu Cadde
Antik kentin merkezinde, sütunlu caddenin açığa çıkartılması için Uşak Müze Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında sütunlu cadde kazı çalışmaları devam ediyor.
Roma İmparatoru Hadrianus’a adanmış bir yazıt bulundu. 80×35 cm boyutundaki mermer yazıtta, “Kurtarıcı ve kurucu imparator Hadrianus Olimpios’a” ifadesi yer alıyor. Yazıtın, imparator Hadrianus’un bölge halkından övgü beklediğini gösterdiği düşünülüyor.
Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, Blaundos Antik Kenti’ni kapsayan “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında sütunlu caddede gerçekleştirilen kazı çalışmalarına kasım ayında başlandığını belirtti.
Restorasyon ve Turizme Etkisi
Sütunlu caddenin antik kentin en önemli noktası olduğunu vurgulayan Ceylan, burada yapılan çalışmaların antik kentin turizm potansiyeline olumlu etki edeceğini ifade etti. Roma ve Bizans dönemlerinde aktif olarak kullanılan caddenin restorasyon çalışmalarıyla antik kentin daha görünür hale getirilmesi planlanıyor.
Çalışmaların tamamlanmasıyla Blaundos Antik Kenti’nin ziyaretçilerin ilgisini çekecek şekilde restore edilmesi ve şehrin turizm potansiyelinin artması hedefleniyor.